reede, märts 18, 2005

Kosmogoonia

Vaevasin pead, mis selle ekshibitsionistliku ettevõtmise nimi võiks olla. Juhtumisi oli veebibrauseris avatud lehekülg 'Kosmoloogia'. Otsisin ennist vastust küsimusele, et miks Mustale augule liiga lähedale sattunud kaksiktähtedest üks augu poolt alla neelatakse, teine aga suure kiirusega august eemaldub ning kogu galaktikast välja tüürib. Minu meelest väga dramaatiline situatsioon.
Sellest oli juttu mõned kuud tagasi ajakirjanduses. Miskid onud astronoomid olid vaadelnud taevavõlvi ja oma silmaga pealt näinud, kuidas üks täht kadus ja teine suuna Linnutee ääremaile võttis. Ainult et...see sündmus toimus miljoneid aastaid tagasi juba. Lihtsalt nii kaua võttis aega valguse jõudmine sündmuskohalt planeedini Maa. Kurioosne, kas pole?
Ma ei ole eriti tugev astronoomias ega eriti järjepidev surfaja...seega ma ei tea veel, miks kaksiktäht nr 1 (nimetagem ta Romeoks) Musta augu poolt alla neelati ja miks kaksiktäht nr 2(nimetagem ta Juuliaks), teises suunas kimama pani. Ma pole üldse kindel, kas mind tegelikult ka huvitab teaduslik seletus antud olukorrale. Mind köidab taevatähtede dramaatiline saatus.

Kosmogoonia tähendab 'maailma tekkimine' kreeka keeles. Ehk siis jutustus või õpetus maailma tekkimisest. Kujutan ette, et sellest blogist siin saab väike teejuht minu sisekosmosesse. Seegi on alles tekkimisjärgus. Või noh, idee tasandil on ta olemas, virtuaaltasandil veel mitte. Kel huvi on, siis tere tulemast sobrama minu mõtete kolikambrisse. Ühesõnaga, siin taidlen mina :-)

3 Comments:

At 10:07, Blogger eve said...

Näppasin ühe teise inimese kommentaari - Too Hawkingi kiirgus ei tulegi tegelikult otseselt mustast august (teispoolt sündmuste horisonti ei ole mingit tagasiteed).
Küll aga võib sündmuste horisondil spontaanselt tekkida osakeste paar, milledest siis üks osakene horisondi ületab, teine
aga meie reaalsusesse jääb (ja tegelikult ka neeldunud osakese massi arvelt veel lisaenergiat saab).
Mis tollesse kiirgusvõimsusesse puutub, siis kipub musta augu Hawkingi "temperatuur" olema pisut madalam, kui ümbritseva
universumi oma (jääksoojus).

 
At 12:49, Blogger eve said...

http://www.loodusajakiri.ee/horisont/artikkel332_326.html
http://www.loodusajakiri.ee/horisont/artikkel343_326.html
http://opik.obs.ee/osa5/ptk08/box01.html

 
At 20:23, Blogger eve said...

http://www.postimees.ee/090205/online_uudised/157361.php
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn6990

 

Postita kommentaar

<< Home