teisipäev, aprill 12, 2005

Võluflööt ilma Riiata...

Vahel toimib elu kummaliselt...jäin Võluflöödist eelmine nädal ilma, sest ei suutnud piisavalt kiiresti reageerida...Siis ta tuli ise mu ukse taha Salme kultuurimajas etendunud muusikaakadeemia üliõpilaste diplomietenduse näol. Kas mul sobis seda siis eirata, kui ma ise enne nii olin tahtnud? Ei...

Mozarti muusika on üle inimvõimete. Tal on võti, millega puudutada hingekeeli ja ta puudutas neid taas ka sel esmaspäeval Salme Kultuurikeskuse lavalt... Noored ooperilauljad tulid kenasti toime keeruliste aariatega. Ma kohati tundsin puudust tavapärasest glamuurist, mis ooperi juurde käib. Samas, just selline väike saal ja hästi leidlik odav lavakujundus ning kostüümid, andsid mu mõtetele tõuke ning leidsin ennast imestamas - huvitav, kuidas võis esietendus Viinis kunagi välja näha? See olevat olnud nö aguliteatris... Seepärast usun, et Salmes nähtu võis vabalt autentsem olla, kui mõne suure ooperiteatri lavalt. Kostüümid olid kohati väga andekad, eriti kolme Öökuninganna näitsiku omad - nad olid kleidiga kolmeks punti kokku õmmeldud. Sama ei saa öelda etenduses mänginud laste riiete kohta. Need olid ühest mullegi teada kostüümilaenutusest ja noh - ei läinud eriti ülejäänuga rütmi.

Mozarti jaoks jäi see viimaseks ooperiks. Paar kuud pärast esiettekannet ta suri. Pealtnäha koomilise farsi taga on sügavam sisu. Tegevus on viidud kuhugile Fantaasia-Egiptusesse. Nii Mozart kui väidetavalt libretto kirjutanud Schikaneder(Papageno rolli täitja as well) olid vabamüürlased. Võib öelda, et Võluflööt ongi suur ood vabamüürlusele, sest terve etendus on täis vastavaid sümboleid ja ideid(Osirise ja Isise riitused, taassünd läbi rännaku motiiv, Tarkuse tempel ja number "3"). Etendus kannab ka valgustusaegse Euroopa ideid.

Võluflööt ise on kingitus printsile öökuningannalt ning selle maagilisus seisneb võimes oma helidega mängijat kaitsta muutes viha ja teised negatiivsed tunded rõõmuks ja armastuseks. Väärt omadus igal juhul.

Vt:
http://www.dogstar.dantimax.dk/magflute/tolge.htm
http://freemasonry.bcy.ca/biography/mozart_a/mozart's_magic_flute.html