laupäev, aprill 16, 2005

Delfi kajastab hindu rituaali

Delfi shokeeris pealkirjaga: "India usklikud matsid lapsi elusalt". Artikli sisu oli alljärgnev:
India võimud vahistasid Tamil Nadu osariigis tüübid, kes viisid keelust hoolimata läbi iidse hindu rituaali - KuzhimattruThiru Vizha tseremoonia, mille käigus maetakse lühikeseks ajaks elusad lapsed. Iga kahe aasta tagant tulevad tänutäheks lapse saamise eest kokku vanemad ning matavad oma esmasündinu. Lastele antakse kõigepealt uimastavaid aineid, et nad teadvuse kaotaks ning paigutatakse siis templi hoovil asuvatesse haudadesse. Augud kaetakse lehtede ja sodiga ning pärast seda, kui preestrid on lausunud kuni minuti pikkuse palve, kaevatakse lapsed uuesti välja.
Õnneks leidus ligi 50 delfi kommenteerija seas ka üks mõistlik inimene, kes valgustas sellise rituaali tagamaid (kopeerin):
Ilmselt on tegemist uudseohvriga maaemale, keda tänatakse sel viisil ihuviljaga õnnistamise eest. Uudseohver tähendab, et esimene osa saagist antakse tagasi sellele, kellelt või millelt see laekus. Analoogne nähtus oli meilgi minevikus tuntud - esimesena lõigatud viljapead ohverdati viljakusjumalaleja esimesena püütud kala lasti tagasi merre. Uudseohver on tunnistuseks saagitarbijate tänulikkusest vastavale jumalusele ja ühtlasi omamoodi seemneks tulevasele saagile, mis peab tagama, et see otsa ei lõpe. Kirjeldatud puhul ohverdatakse esimesena sündinud laps tagamaks maaema soosingut ja ihuviljakuse jätkumist ka tulevikus. Ohverdus on humanistlike ideaalide levikust johtuvalt muutunud küll sümboolseks, omal ajal võis olla nii, et last ei kaevatudki enam välja.

Ei oska nende hindude ja nende rituaalidega midagi peale hakata. Suurt massi on raske harida...
Muidu tuli natukene India igatsus peale. Ma ei tea, mis mind sinna tagasi kisub. Ehk see, et India jäi minu jaoks lahendamata mõistatuseks...

Sildid: