esmaspäev, jaanuar 01, 2007

Jõulurännak Dalrymple'ga

Kiirelt läks mu jõulurännak läbi William Dalrymple raamatu "From the holy mountain" lehekülgede. Paremat kirjandust jõuludeks on endale raske leida. Tegu on nostalgilise rännakuga ühe 7-dal sajandil elanud munga jälgedes mööda Väike Aasia varakristlaste kloostreid ja pühapaiku või siis pigem mööda nende riismeid. Dalrymple alustab oma teekonda Kreekas ja lõpetab Egiptuses. See mees on lihtsalt võrratu. Ta naudib põnevaid ajaloolisi kurrioosumeid ning veidrusi ja armastab otsida traditsioonide juuri, sekka puistab ta huvitavaid juhtumisi ja jutukatkeid oma rännakust ning subtiilset huumorit.
Kas pole huvitav, et islamis on tänapäeval rohkem varakristlikke traditsioone säilinud kui nt katoliku usus? Kes meist tegelikult endale teavitab, et islam arenes välja kristlusest ning esialgu vaadeldi seda kui hereetilist kristluse haru... Et jumal on sama ka kõige kitsamas tähenduses.
Islam kui selline oli kristluse kohandamine tolle maanurga ja ajajärgu inimeste vajadustele. Omamoodi karskusliikumine.
Väike Aasia aladel elasid kristlikud ja islami kogukonnad üsna pikka aega enam-vähem sõbralikult kõrvuti, kuni 20 sajandini välja. Moslemid ei pidanud paljuks vajadusel kristlaste pühapaigas palvetamas käia, kui seal juhtumisi üks vingemat sorti pühak elutses. Nt Süüria kolm kosmonauti, kes mingi nõuka imega kosmoses käisid, läksid enne sõitu ühte neitsi Maarja kirikusse ja palvetasid seal (olles ise moslemid). Edukalt missioonilt naasenud, tulid nad taas kirikusse ja ohverdasid neitsi Maarjale lamba. Hispaania inkvisitsioon pööraks ennast kolm korda hauas ringi selle peale.
Raamatut lugedes jääb vägisi mulje, et usuvaenu õhutamine on pigem Läänest pärit ning USA ei taha mitte midagi teada nendel aladel elavatest kõige vanematest (ja nüüd väljasurevatest) kristlikest kogukondadest, kes selle vaenu all kõige rohkem kannatavad. Dalrymple ei jäta ka palju võimalusi sümpatiseerumaks türklaste ja iisraelastega, kes täiesti sihiteadlikult tegelevad vähemusgruppide väljasuretamisega (välja ajamisega, diskrimineerimisega).
Igal juhul üks väga huvitav lugemine.

Dalrymple kirjutised netis

Sildid: