kolmapäev, märts 07, 2007

Kuidas teha tujutõstvat kooki :)

Tuli selline mõte proovida ise tiramisut teha. "If Shannon can do it, I can do it" oli motoks ja hiljutine Itaalias käik ning Shannoni tiramisu inspiratsiooniks. Selle pealtnäha keerulise ahvatluse valmistamiseks on algatuseks vaja võtta sõrmepikkusi kergeid küpsiseid (spets sort) ja need korra kohvisse(kange espresso) kasta ning küpsistega koogivormi põhi katta, siis tuleks võtta paar muna ja eraldada munavalged kollastest, kollased vahustada suhkruga ja segada juurde soovi korral rummi või likööri ja riivitud sidrunikoort ning siis lisada mascarpone ja segada kogu sodi ühtlaseks… Edasi tuleks vahustada munavalged suhkruga ning need lisada munakollase sodisse. Segu tuleks valada küpsiste peale. Kui tahta mitut kihti, siis peaks enne järgmise lisamist asjal tunni külmikus seista laskma. Enne söömist peaks kook kokku vähemalt 3 tundi külmikus püsima. Kakaopulber tuleks alles lõpus peale panna ja seda ettevaalikult…muidu ajab aevastama. Sain aru, et “Meie mark” laadne kakaopulber on kõige parem. Nii lihtne see teoorias ongi.
Praktikas ei tohi mingil juhul rohkem mune panna kui lubatud, muidu jääb kreem liiga vedel. Küpsised tuleks vaid korraks kohvisse kasta, muidu saab põhi ligunenud olema. Parem oleks rohkem aega varuda külmutuskapi seansi jaoks. Kohviliköör sobib teemasse väga hästi.

Lugesin just netist, et tiramisu tähendab “tõmba mind üles” tähenduses “tõsta mu tuju” ja seda ilmselt seal leiduvate ergutavate kakao ja kohvi pärast. Kusjuures väga võimalik, et see polegi teab mis vana retsept…
Retsept ise:
2 muna
200g suhkrut (150 g munakollaste vahustamiseks ja 50g munavalgete)
2 sidruni koor
50 ml kohvilikööri
250g küpsiseid
suur tass espresso kohvi
pool kilo mascarpone juustu

Sildid: