teisipäev, jaanuar 03, 2006

Kairo


Kairo on üks maailma urruaukudest. Mida muud tahtagi linnast elanike arvuga 16 milli. Bussi aknast tundus ta siiski puhtam ja ka jõukam kui Delhi. Kitsad pimedad tänavad ja sudu, millest päikesevalgus vaevaliselt läbi immitses. Majad olid eripärata ja umbes viie korruselised ning tihti lõpetamata ehitised. Nagu hiljem selgus, siis majanduslikel kaalutlustel, sest valmis maja eest tuleks Egiptuses makse maksta ja loomulikult on peredes pideva juurdekasvu tõttu vaja kodudes juurdeehitust teha.Tänavapildis on naisi üsna vähe. Paljud neist on suht euroopapäraselt riides, ent siiski traditsioonilise peakattega. Muidu peaksid nad kandma toda musta ürpi. Huvitav, kes see selle musta ürbi neile välja mõtles???Allah ja tema prohvet Muhhamed ise? Lugesin LPst, et kaliif nimega Hakim keelas naistele kingad ära, et tagada nende toas püsimine (u 11 saj). Kaval. Raisad.
Ja siis otse sõiduteel piimaauto tagant kõrgusid taevasse kolm kolmnurka - Giza püramiidid. Jah, püramiidid ja piimaauto võivad vabalt eksisteerida ühel ajal ja ühes kohas. Püramiidid olid kui sild tänapäeva ning 5000 aasta taguse aja vahel, kui need ehitati. Ja nad on ometi nii igapäevased igale kairolasele. Lihtsalt on, kõrgumas kusagil horisondil sudu sees. Võibolla arvasin ma, et püramiidid on suuremad või et ma saan neid nähes külmavärinad või tajun miskil muul moel nende "erilisust". Pigem olid nad seal lihtsalt olemas, koduselt ja tuttavalt ehk kõikide ajaloo ja kunstiajaloo õpikute ja telesaadete abiga. Tunda oli, et nad on vanad...väga vanad, nii vanad, et keegi ei viitsi enam seda vanust õigesti kokku arvutada. Turnisin pisut ringi ja tegin pilti, jagelesin innukate "turismitöötajatega2 ja siis läksin Sfinksi kaema. Sfinks tundus veel vanem. Nägu oli teisel üsna seletamatu. Sfinks pidi seestpoolt hävinema.
Kahjuks puudub tänapäeva Egiptuse elanike ja püramiidide ehitajate vahel järjepidevus. Tänapäeva egiptlased on araablsed. Iidse kultuuriga seob neid vähe ning sellest ei teata ka suurt midagi. Pikast võõrvalitsejate jadast ning erinevate väljaspoolt sisse toodud kultuuride mõjust on Egiptuse ühiskond hästi siiruviiruline.

Sildid: